V Kosove vypuklo nadšenie po oslobodení Haradinaja

29.11.2012 Celý región

Priština 29. novembra (TASR) - S obrovským nadšením privítali dnes v Kosove oslobodzujúci verdikt haagskeho tribunálu v procese s niekdajším premiérom Ramushom Haradinajom, bývalým veliteľom Kosovskej oslobodzovacej armády (UCK). Informácie priniesli svetové agentúry.

Na hlavnom námestí v Prištine sledovali stovky občanov na veľkoplošnej obrazovke vynesenie verdiktu medzinárodného tribunálu v priamom prenose z Haagu.

Jahja Lluka, Haradinajov niekdajší spolupracovník, so slzami v očiach hovoril o zadosťučinení spravodlivosti a víťazstve Kosova. Menovkyňa oslobodeného Maria Haradinajová, ktorá zdôrazňovala, že nie je s ním v príbuzenskom vzťahu, poukazovala na význam dnešného rozhodnutia pre Kosovo. Súčasne zdôrazňovala, že môže dokázať bezúhonnosť muža, ktorý podľa jej slov rešpektoval príslušné medzinárodné dohody, ktoré sa týkajú vojnových konfliktov a nedopustil sa žiadnych zločinov.

Obžaloba podľa dnešného verdiktu ICTY nepredložila dostatok dôkazov proti Haradinajovi. Prokuratúra ICTY pre neho žiadala trest vo výške 20 rokov za vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti. Podľa srbských zdrojov v čase Haradinajovho velenia v UCK došlo k likvidácii viac ako 3000 Srbov a početných Albáncov, ktorí s kosovskými povstalcami neboli lojálni, ako aj k únosu viac než 400 ľudí.
 

Vyberte región